Hvem er med?

Samtale med Karsten Eriksen

Styregruppen i 4-KLØVER-KLYNGEN

Hvem er du, Karsten og hvad er du rundet af?

Jeg er en mand i min bedste alder, men det er mænd jo altid. Jeg er født og opvokset på den københavnske Vestegn og er havnet på Bornholm, dels fordi jeg har fundet en fantastisk nordjysk kæreste og dels fordi jeg altid har haft en indre bondeknold, der bare ventede på at springe ud. Naturen, den friske luft og fritidslivet har altid haft en dragende kraft på mig. Og det kan jeg til fulde få opfyldt med Lise og den friske luft og den smukke natur på Bornholm.

Du har en funktion som leder af styregruppen i 4-KLØVER-KLYNGEN. Hvordan er det kommet i stand?

–  Jeg kom med i klyngesamarbejdet, fordi jeg gav udtryk for, at vi gerne måtte have ambitioner med i projektet. De lokale blev nok lidt forskrækkede over de store armbevægelser, men kan måske godt samtidig have brug for én, der tør lame lidt.

I takt med at klyngearbejdet har udviklet sig og taget form, er jeg blevet spurgt, om jeg havde lyst til at være med i styregruppen. Da jeg så både var dagens navn i Bornholms Tidende og samtidig fortalte om klyngen i en separat artikel, mente de andre i styregruppen, at jeg var den rigtige til at stå forrest. Måske kan det også have noget at gøre med, at så behøvede de jo ikke gøre det 😉

Styregrupperollen passer også fint til min profil, da jeg ser ting i et overordnet perspektiv og på den lange bane.

Hvad ser du af muligheder i 4-KLØVER-KLYNGEN?

– I klyngen er der en energi, optimisme og ukuelighed, som man sjældent oplever.  Der er idérigdom og entrepreneurship – som det hedder på moderne dansk- og en stærk vilje til at ville hinanden og fællesskabet. Det oplever jeg som lidt unikt for Bornholm. Det kommer nok af at bo isoleret på en ø. Der er stærke og stolte traditioner for at hjælpe hinanden.

Den energi skal vi have sluppet løs i klyngen og prøve at rette den hen til fælles og større projekter, uden at vi tager energien ud af de mindre tiltag som allerede er i gang. For dem er der især brug for i forhold til, at vi vil hinanden.

Mulighederne er mange og viljen er der, så hvis vi kan få flere på banen, vil mulighederne også vokse sig større.

Kan du tegne et portræt af 4-KLØVER-KLYNGEN om 5 år, som du vil ønske  det?

Eksempelvis er der en sti-gruppe og en kro-gruppe. Betyder det så, at vi skal vælte rundt i naturen og mødes på kroen til fælles bægerklang? Selvom det lyder hyggeligt, er det ikke det, der er ment.

Stigruppen er en udløber af, at hvis vi skal kunne bruge vores nærområde og naturen, vil det være en fordel, hvis vi også kan færdes frit og ubesværet mellem de 4 byer. Her er det især børnene, der tænkes på. Et velfungerende stisystem vil også være til glæde for turister, der trænger til at hvile ørene efter tumulten langs kysten.

Om 5 år har vi stisystemet på plads med fritelte- og shelterpladser, har afholdt DM i orienteringsløb og skal afvikle Danmarks smukkeste marathon, der er et stjerneløb mellem de 4 byer… og styret fra kroen.
Kroen fungerer som naturligt samlingssted for klynge-boerne og er samtidig et yndet besøgssted for vandrere og cykelturister. Uden for sæsonen kan der for en billig penge spises god dansk mad. Stedet emmer af aktivitet og foreningsliv og er drevet af dels frivillige og dels lønnet personale organiseret som socialøkonomisk virksomhed .

Aarsballe Blues blev afviklet for andet år i træk og der er ved at blive arrangeret en 3. udgave.

I Nyker er friluftskoncerterne blevet et tilløbsstykke med over 2000 tilhørere.

Der er masser af tiltag på tværs af byerne med både små og store arrangementer som strikke-, bog- og diskussionsklub med gæstetalere.

Idrætsforeningerne trækker på hinandens styrker og der er en del mere eller mindre organiseret idræt i hallerne og på græsbanerne. De unge er vilde med det, fordi man gør det man har lyst til og når man har lyst til det sammen med andre, uden at det er med faste træninger. Initiativerne kommer fra dem selv og bliver understøttet af frivillige forældre, der har en interesse for netop deres arrangement.

Idrætsforeningerne er gået sammen i 4-KIF, der understøtter alle typer for bevægelse for både yngre, ældre og blandede grupper.

Hvordan kommer vi så derhen?

Tidligt fik vi klarhed over, hvad der var af muligheder for støtte, da vi først blev enige om hvad vi gerne ville på den lange bane.

Det starter faktisk med, at vi bliver enige om, at den bærende værdi i alt hvad vi laver, udspringer af 4 ting:

– Sundhed, bevægelse, glæde og fællesskab på tværs.

Du flytter ikke mennesker ved at give dem viden om, kunnen og værktøj til at bygge en båd. Du flytter dem ved at give dem lysten til rejse.

Benedikte Lauridsen, kommunikationsgruppen 4-KLØVER-KLYNGEN

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.